София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НАЦИОНАЛНАТА КИБЕРСИГУРНОСТ – ПОВЕРЕНА НА „МАЙКРОСОФТ“

ПРАВИТЕЛСТВОТО УПЪЛНОМОЩЯВА РУМЯНА БЪЧВАРОВА ДА СКЛЮЧИ ДОГОВОРА

8 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи ще договаря условията по Програмата за сигурност на правителствата (Government Security Program), на американската компания „Майкрософт“, а основната контактна точка по договора е Държавната агенция „Национална сигурност“. Програмата, създадена през 2003 г., има за цел да подпомага безвъзмездно националните правителства в сектора на IT-инфраструктурата, в отговор на всякакви заплахи за националната, обществена, респективно и икономическата сигурност. Не става ясно дали България е била такъв обект. Пояснява се и, че усилията се насочват и към неутрализирането на бъдещи потенциални атаки.
Стремежите на България да прогресира в областта на информационната сигурност и компютърните технологии, се съчетават с характера на договора и приобщаването на страната към групата на 30-те останали национални правителства, поверили своята киберсигурност на системата на „Майкрософт“.