София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Националният военносторически музей представя изложбата „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание

Изложбата може да бъде разгледана от 28 април до края на май 2016 г.

8 годиниКултура 16 Боряна Райчева

На 28 април (четвъртък) от 15.00 часа в Националния военноисторически музей председателят на Народното събрание и патрон на честванията на 140-ата годишнина от Априлското въстание Цецка Цачева ще открие изложбата „Идоли или идеали“.

Лично оръжие и вещи на участниците в националноосвободителното движение ще ни разкажат за живота и личността на героите, отдали живота си за освобождението на България. Сред експонатите, които посетителите ще могат да разгледат, са револвер „Гасер“, М 1870 и нож с ножна на Васил Левски, чиято революционна мрежа служи за основа на въстанието, сабя с ножна и визитна картичка на Христо Ботев, револвера на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски и други артефакти, съхранили българското и до днес.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят с идеите и идеалите на участниците в Априлското въстание – Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Стефан Стамболов, Кочо Честименски, Панайот Волов, както и на други, които не са доживели този паметен момент от 20-ти април 1876 година като Васил Левски, Георги Раковски, Ангел Кънчев и Хаджи Димитър – незабравимите герои от епопеята в борбата за освобождението на България.

Чрез средствата на новите съвременни технологии на видео екрани ще бъде разкрита историята на една епоха, превърнала се в паметна за българския народ.