София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 1 милион души излязоха по улиците в Каталуния

Референдумът за независимостта на Каталуния ще се проведе на 1 октомври

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над един милион души излязоха по улиците на Барселона под мотото "Референдумът е демокрация", сочат данни на градската гвардия.
Митингът беше е насрочен да съвпадне с Диаде, Националния ден на Каталуния, който местните власти решиха да използват, за да покажат "желанието на каталунците за независимост". Събитията се случавт по-малко от три седмици преди референдума, който испанското правителство счита за незаконен.
Припомняме, че ръководителят на Женералитета (каталунското правителство) Карлес Пучдемон заяви, че референдумът в Каталуния ще се проведе, въпреки решението на Конституционния съд на Испания, заяви
Правителството на Испания заплаши, че ще заведе иск срещу решението на местните власти да проведат референдум за отделяне на Каталуния от страната, като аргументираха решението си с факта, че това противоречи на Конституцията.
Референдумът за независимостта на Каталуния ще се проведе на 1 октомври.