София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 100 млн. лв. трябват за месечната помощ на хората с увреждания

Тя ще замени досегашната добавка за интеграция

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 100 милинона лева допълнително трябва да отдели държавата за хора с увреждания, ако се приеме предложението на Министерството на труда и социалната политика  за месечна финансова помощ, която е обвързана с прага на бедност.

Пред БНР социалният министър Бисер Петков обясни, че въпросната месечна помощ ще замени досегашните добавки за интеграция за хора в неравностойно положение.

Към момента от държавния бюджет за тях се заделят над 2 милиарда лева, като 1,7 милиарда са инвалидни пенсии.

 „Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената „асистентска услуга“, поясни министърът.

По думите му, правителството трябва да разбере, че с тези 100 милиона няма да реши съществените проблеми на хората с увреждания.

„Не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест“, обясни Бисер Петков.