София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 1200 загинали от цунамито в Индонезия

Броят на жертвите расте непрекъснато

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Над 1200  вече е броят на жертвите на унищожителното земетресение и последвалото цунами  в Индонезия, това съобщи индонезийската благотворителна организация Акси Цепат Тангап. Броят на намерените под руините тела обаче непрекъснато расте, като се предполага, че окончателният брой на загубилите живота си от стихията може да достигне няколко хиляди.
 
Индонезийското правителство пък обяви днес, че близо 1200 задържани са избягали от три индонезийски затвора по време на застигналите страната природни бедствия, предаде Франс прес.
 
„Сигурна съм, че затворниците са избягали, защото са се уплашили от земетресението. Явно това е било въпрос на живот и смърт за тях.“, заяви пред Франс прес служителката на министерството на правосъдието Шри Пугу Утами.
 
Разрушенията и хаосът в страната са невиждани. Тела лежат по улиците, а ранените са в палатки, защото болниците са разрушени. Комуникациите са прекъснати, мародери плячкосват магазините.
 
Припомняме, че в петък вечерта индонезийския остров  остров Сулавеси беше разлюлян от трус с магнитуд 7.5,което предизвика  шестметрова вълна цунами. 
 
На фона на  всички тези трагичните новини обаче  вчера дойде и една щастлива: жена бе открита жива между развалините на хотел в Палу. Предпазил я матракът в стая на седеметажния хотел. 
 
Мнозина остават заклещени под отломки на срутени сгради. Спасители ги разчистват с голи ръце с надеждата да открият живи хора в град Палу. Ръководителят на спасителната операция се обърна и с призив към правителството за доставяне спешно на машини, с които да се разчистят отломките, тъй като с голи ръце това е почти невъзможно.