София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 130 000 души- на служба на папата в ОАЕ

Около 5000 от тях са мюсюлмани

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Знакова визита на на-известният духовен лидер в света. Повече от 130 хиляди души се събраха на службата, която Франциск ръководи в Обединените арабски емирства, като около 5000 от тях са мюсюмани. 
 
Папата пристигана в арабската страна на посещение вчера, за да призове за диалог между двете най-големи религии на света. С това свое посещение Франциск стана първият папа, стъпил на Арабския полуостров - люлката на исляма.
 
В рамките на посещението си папата имаше имаше личен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян и други представители на ръководството на ОАЕ.
 
Аз и моят брат Мохамед бин Рашид сме щастливи да приемем римския папа в Дома на толерантността "Шейх Заид бин Султан Ал Нахаян". Обсъдихме пътища за укрепване на двустранното сътрудничество, важното значение на диалога, търпимостта, съвместното съществуване на хората и важни инициативи за постигане на мир, стабилност и развитие на народите и обществата", написа в страницата си в Туитър престолонаследникът шейх Мохамед, цитиран от ТАСС. 
 
На срещата с папата е присъствал и неговият брат, премиерът на ОАЕ и управник на емирство Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум. 
В Емирствата има много християни, тъй като голям процент от населението са чужденци, които работят там. Службата, събрала над 130 000души се проведе на стадион, зад който се виждаше голямата джамия в Абу Даби.