София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 150 000 инвалидни пенсии не отговарят на изискванията на закона

Държавата плаща по 1,7 млрд. лева годишно за инвалиди

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Над 150 000 решения на териториалните експертни лекарски комисии за инвалидни пенсии не отговарят на изискванията. Това съобщи заместник-министърката на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Министърът Бисер Петков от своя страна не се ангажира с това колко са инвалидните пенсии, издадени, без да е спазен законът, но коментира, че държавата плаща 1,7 милиарда лева годишно за инвалидни пенсии и ако критериите за работоспособност се прецизират, т.нар. фалшиви пенсии ще отпаднат и парите могат да бъдат използвани за повишаване на другите пенсии.

Петков добави, че в момента семействата на деца с над 90 % увреждания получават по 930 лева месечно и коментира, че се търси нов модел за изплащане на социалните помощи.

Според социалния министър съотношението между работещи и пенсионери е притеснително и ако тенденцията се запази, в близко бъдеще един работещ ще трябва да осигурява парите за един пенсионер.

Петков каза също така, че осигурителната вноска се повишава с 1 % и това е минимално и съобразено с възможностите на хората увеличение.