Гледай
на живо

Над 150 човека строят лот 3.1 на магистрала „Струма“

Тече обществена поръчка за тунел „Железница“

Над 150 човека и около 120 машини работят по трасето на АМ "Струма" в участъка между Благоевград и Крупник , съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

Строителството на лот 3.1 стартира преди два месеца.  До Благоевград е извършено разчистване на площадката, изпълняват се изкопни и насипни дейности, изграждат се водостоци, селскостопански пътища. Общата дължина на отсечката е 12,6 км. В участъка между Благоевград и Крупник ще бъдат изградени 2 пътни възела и 20 големи съоръжения - мостове над реки, подлези и надлези.

Средствата за участъка между Благоевград и Крупник са отпуснати от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Тази седмица Европейската комисия одобри проекта за изграждане на 40 км от АМ "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел "Железница".

За изграждането на тунел "Железница" в момента се провеждат обществени поръчки, като прогнозната стойност е 250 млн. лв. Срокът за подаване на офертите е до 17,30 ч. на 27 ноември т. г. Те ще бъдат отворени в 14 ч. на 28 ноември. Участъкът е разделен на три лота, а срокът за изпълнението им е 3 години.