София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 170 автомобила взеха участие в ретро парад в София

Традиционно събитието се провежда около Спасовден

8 годиниЛюбопитно 3 Боряна Райчева

Над 170 ретро автомобила взеха участие в тазгодишното издание на ретро парада, който се провежда от 1990 година насам в дните около Спасовден.
 
Мащабното събитие се състоя на площада пред храм-паметник „Свети Александър Невски“ в столицата и събра погледите на любителите на астари автомобили.
 
Организатор на парада е Съюза на българските автомобилисти и автомобилен клуб „Ретрос“. Част от участниците бяха отличени с награди в няколко категории.
 
Сред ценителите на возила се отличи Станислав Василев със своя ван „Шевролет“.
 
Друг участник беше избрал да се представи на парада с автомобил досущ, като този от филма с Луи дьо Финес „Полицаят от Сен Тропе“.
 
Марки автомобили от 30-те до 80-те години бяха проверени от специална комисия за техническото им състояние. Като на всеки ретропарад имаше и награди - за най-добре запазен автомобил, за най-добро техническо състояние и конкурс за елегантност. Интерес предизвикаха и ретро пожарна, реставрирани бусове и ретро мотоциклети. Всички представени автомобили са в движение, а собствениците им полагат постоянни грижи за тях.