София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 2 милиона българи - в крайна бедност

Живеят с по 321 лева на месец

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

2,2 милиона българи живеят под линията  на бедността с по 321 лева на месец. Това показват последните данни на КНСБ за издръжката на живот в страната и покупателната способност.  
 
Близо 2400 лева месечно са необходими на четиричленно семейство, за да живее нормално. Това означава, че при двама работещи възрастни всеки от тях трябва да получава по 1200 лева нетно възнаграждение месечно. На този етап обаче едва 20% от сънародниците ни могат да се похвалят с такива заплати.
 
Това на практика означава, че около 80% от населението на страната живее с доход под необходимия. Най-лошо е положението във Видин, Кюстендил и Благоевград, където нетният размер на средните трудови възнаграждения  е с  50%  по-нисък от нужният за нормален живот.
 
 Разликата в съотношението между най-бедните и най-богатите у нас пък вече е 8,3 пъти, като тя непрекъснато расте. Най-голям е разходът на семействата за сметките за битови нужди и все повече се увеличава дялът на енергийно бедните. 
 
За последните 10 години цената на електрическата енергия е нараснала с над 15% и това се е усетило най-силно именно от хората, чиито доходи са най-ниски. В тази връзка от КНСБ отправиха предложение за увеличаване на енергийната помощ за тези лица, както и за разширяване на кръга от хората, които ще я получават.
 
В момента крайно нуждаещите се получават по 374  лева  енергийна помощ за целия зимен сезон или по 75 лева месечно.  Ако предложението на синдикатите бъде прието тази сума може да нарасне двойно.
 
В същото време в късния следобед  премиерът Борисов пък се похвали с намаляването на безработицата, като написа в личната си страница във фейсбук.
 
„През месец юни безработицата в България достигна 4,8%, което е сериозно понижение спрямо юни 2017 г., когато е била 6,2%. Нивото на младежката безработица в страната също е спаднало до 10,9% спрямо 14,2% година по-рано.“