София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 20 000 лева и злато прибраха "ало" измамници днес

Жертви станаха отново възрастните хора

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Нови сигнали на телефонни измами бяха регистрирани в четири различни населени места днес, като във всички главно действащото лице се представя за полицейски служител.

Една от жертвите е възрастна жена на 81 години от Дупница, която е загубила 3000 лв. и 20 евро. Тя се доверила на обадилия се по телефона мъж, представил се за полицай, който поискал "съдействие, за да бъдат заловени измамници".

Гражданка от Търговище на 64-годишна възраст е получила обаждане на стационарния си телефон, в което мним полицейски служител заявил, че тя трябва да окаже съдействие за задържане на извършители на измами. Тя хвърлила през прозореца 2000 лв. и около 10 грама златни накити.

На домашния си телефон пък 81-годишна перничанка се обадил мъж, който се представил за полицейски служител. Мнимият полицай заявил, че се провежда операция по залавянето на телефонни измамници и помолил възрастната жена да съдейства, ако й позвънят по телефона. Не след дълго се обадил друг мъж, който започнал да я заплашва и да иска пари от нея. Така пенсионерката, която живеела сама, събрала около 3000 лв. и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е измамена и се обадила в полицията.

Най-големият удар днес на "ало" измамниците е регистриран в Монтана, където жена на 67 години е дала 6750 евро в брой, като си мислила, че помага на полицията в акция срещу телефонни измамници.