София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 3,3 милиона чужденци са посетили България от началото на годината

Отчита се ръст от около 8 процента

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Над 3,3 милиона са чуждестранните туристи, посетили България от януари до юни месец тази година. Това прави около 8 процента ръст, каза в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията "По-чист морски туризъм".

Тя добави, че за област Бургас има положителен тренд в ръста както на туристите, така и на приходите. Морската област от януари до май са посетили 340 хиляди чужди туристи, което е с 3 процента повече от миналата година и над 20 милиона лева приходи само от нощувки. В изказването си министърът отбеляза още, че морският туризъм формира повече от 70 процента от приходите в туризма въобще.

Що се отнася до проверките по плажовете, министърът заяви, че те ще са през целия активен сезон. Като цяло нарушенията, които са най-чести, са свързани с недостатъчно спасители, съгласно изискванията. В Равда са установени пък обекти, които са поставени неправомерно и ще бъдат премахнати. На същото място е констатирано, че на една част от плажа се поставя табела за частна собственост, което също е нарушение.

Според Ангелкова е належащо да се регулира къмпингуването.