София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 31 000 души поискаха нощен транспорт в столицата

Подписката е внесена в общината

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Програмата за нощен градски транспорт в столицата е разработена още преди две години, но едва сега се предприемат стъпки за реализацията ѝ. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Борис Бонев от гражданската инициатива „Спаси София“.

„Започнахме подписка и я внесохме в общината, като са се подписали 31 000 души, които категорично се обявяват в подкрепа на една идея, която отдавна трябваше да е факт“, коментира той.

Това е най-голямата подписка в България по темата с градската мобилност и градската среда, посочи Борис Бонев.

Той изрази увереност, че този път Столичната община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ по транспорта Евгени Крусев няма да остане глуха за исканията на хората.

От столиците на страните в ЕС само в София и Талин няма нощен транспорт, каза още той.

Дори в градове като Скопие и Сараево от десетки години има нощен транспорт, коментира Борис Бонев и добави, че столицата изостава дори от Бургас, където също има транспорт през нощта.

„Спаси София“ е направила анализ на градския транспорт и го е предоставила на Столична община. От организацията предлагат да има 7 нощни линии, които обслужват 35 квартала на столицата.