София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 400 души са ранени при протести в Румъния

Президентът осъди употребата на сила от жандармерията

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Протести срещу правителството на Румъния се състояха късно снощи в столицата Букурещ и други градове на страта, съобщи ТАСС.

Стигнало се е до сблъсъци между недовлни граждани и полиция. Ранени са около 440 души, в това число 24 полицаи. Наложило се е органите на реда да употребят сълзотворен газ в опит да овладеят ситуацията в редица квартали на Букурещ.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди репресиите от страна на жандармерията, участвала в акцията. Във Фейсбук държавният глава написа: „В истинска демокрация всеки човек има право да протестира, а насилието е неприемливо, независимо от техните политически позиции. Аз силно осъждам бруталната, напълно несъразмерна по отношение на поведението на повечето хора в областта на Виктория, намеса на жандармерията“. Президентът поиска министърът на вътрешните работи незабавно да обясни защо се е стигнало до сблъсъците и не е имало координация между органите на реда по време на събитието.

Арестувани са няколко души, които се опитали да преминат металните заграждения при сградата на правителството и са замеряли с камъни и бутилки полицаи.

Според властите на протест са излезли около 20 000 души само в румънската столица. Хиляди души са показали антиправителствената си нагласа в други градове.

Подразделения на жандармерията започнали да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час и на Площада на победата не останали протестиращи. Преди това там са се събрали около 100 000 души.

Над 200 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Антиправителственият протест бе подкрепен и от емигриралите в чужбина румънци. Народът в Румъния е недоволен от лявото правителство заради политиката му по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.