София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 5000 войници ще пазят границата на САЩ от мигранти

Строят палатки за групите, идващи към страната

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

До края на седмицата Министерството на отбраната на САЩ ще изпрати 5 200 въоръжени войници на границата с Мексико, за да помагат на граничната охрана. Това съобщи в понеделник шефът на Северното командване на въоръжените сили, отговарящ за отбраната на континенталната част на страната на брифинг за журналисти в Пентагона.

Целта на това решение е да "засили охраната на входните пунктове" в страната. Генералът подчерта, че 2092 бойци от Националната гвардия на САЩ вече са на границата, а още 800 "пътуват натам".

Военнослужещите ще оказват подкрепа на служителите на Граничната служба на САЩ, по-специално, за да издигнат временни структури и да предоставят медицинска помощ.

Говорител на граничната охрана Кевин Макалайън заяви, че две "големи групи от мигранти" - от 6 500 души се движат към американската граница.

Американските власти няма да позволят на мигрантите от Централна Америка да се доближат до южната граница на САЩ, за да влязат в страната. Това заяви и американският президент Доналд Тръмп в интервю за Fox News, публикувано в понеделник .

"Те губят времето си, няма да влязат в нашата страна", каза ръководителят на Белия дом, говорейки за мигрантите.

Според ръководителя на Белия дом нелегалните имигранти, които искат да подадат молба за убежище, няма да бъдат освободени, докато молбите им не бъдат разгледани от имиграционния съд. През цялото това време те ще бъдат в палатките, които, както отбелязва Тръмп, ще бъдат построени на границата. "Няма да строим сгради, които ще струват милиони долари, ще имаме палатки", каза политикът.

На 18 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще се обърне към военните и ще затвори южната граница на Съединените щати, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти от Централна Америка, които преминават през тази страна и се опитват да влязат в Съединените щати. Той също така каза, че властите в Гватемала, Хондурас и Салвадор не правят нищо, за да предотвратят незаконната имиграция на своите граждани в САЩ.

По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп обеща на поддръжниците си да се стремят към по-строга имиграционна политика, както и да засили граничния контрол.