София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 6 пъти е замърсен въздухът в София

Най-високи стойности в „Надежда“, „Хиподрума“ и „Младост“

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

В последните часове замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е достигало до 6 пъти над нормите, показват данните от Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух. Най-високи стойности са регистрирани в "Надежда" и "Хиподрума" през нощта и в 21-22 часа снощи в "Младост".
Пределно допустимата концентрация за Фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). Системата показва осреднени едночасови стойности. В сутрешните часове има леко понижение на замърсяването, но отново показанията са далеч над нормите.
Въпреки тежкия проблем, Столичната община все още не е въвела реално никакви мерки. Вместо предупреждения към гражданите, на сайта й в момента е публикувана пространна новина за среща на зам.-кмета Йоана Христова с комисаря по Околна среда в ЕК Кармену Вела, на която били отчетени "усилията" на местните власти за справяне с проблема. С изключение на течащото обновяване на транспорта, те са основно в бъдеще време - все още няма система за ранно предупреждение, а мерките срещу замърсяването от битовото отопление ще се изчерпят засега с предоставянето на 30 "екологични" печки на бедни домакинства в Нови Искър.
Преди седмица МОСВ отчете сравнително наблюдение на въдуха в София, което успя да регистрира само едно превишение на нормите за фини прахови частици. Периодът, който беше избран обаче, се характеризираше с далеч по-добри атмосферни условия от обичайните през зимата в столицата.