София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 60 вторични труса в Закинтос

Островът все още се съвзема след силното земетресение

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Гръцкият остров Закинтос бавно излиза от шока след земетресението със сила 6.8 по скалата на Рихтер. В района на Йонийско море последваха поредица от вторични трусове. За последните 24 часа има регистрирани над 60, вторични труса, с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер. Жертви няма, но земетресението предизвика паника и материалните щети. Трима души са откарани в болница, двама от тях - с леки наранявания.

Земетресението предизвика и мини цунами в залива на Кипарисия. Вчера училищата и всички държавни учреждения на острова останаха затворени. От пристанището бяха изтеглени всички превозни средства, тъй като силната вибрация разцепи кея.

От Министерството на външните работи (МВнР) информират, че в посолството ни в Атина няма постъпили сигнали за пострадали българи. Не са постъпвали и сигнали от наши сънародници с искане за съдействие.

Екип от сеизмолози бяха изпратени на мястото. Те поставиха специални сеизмографи, които да следят вторичната активност, на земните недра, в района. Властите предупредиха хората да обезопасят всеки опасен предмет в домовете си, който би могъл да падне, и да предизвика наранявания. Възможно е вторичните трусове да продължат със затихваща сила.