София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Санкционираха една фирма заради магистрала "Струма"

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Над 600 машини обработват пътните настилки в страната, съобщават от АПИ. Техническите изисквания при почистването в неделя са спазени, твърдят те. Въпреки това, специално свикан щаб към МВР по повод тежката зимна обстановка в страната, реши вчера, че фирмата, която не се е справила с почистването на магистрала „Струма“ в неделя, ще бъде глобена.

Вътрешният министър Младен Маринов обеща да има засилено полицейско присъствие по магистралите и по-добра координация между институциите, за да може трафикът да бъде облекчен.

От АПИ обобщиха, че след обилен снеговалеж са нужни два часа, за да бъде изчистена една магистрала. А когато има блокирали коли и камиони, няма как почистващата техника да стигне до тях.

От Агенцията обясняват, че блокирането на движението в неделя е станало заради автомобили, които не са подготвени за зимни условия. Това затруднява почистването и пътуването на останалите шофьори. АПИ излезе с призив към шофьорите на камиони и автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи.

Възможно е днес да се спира движението на места за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Над 80 снегорина продължават обработките със смеси срещу заледяване на трасетата в София, по които се движи градският транспорт, както и опасни и стръмни участъци и общински пътища в столицата, съобщиха от общината.

В Кризисните центрове на столична община са настанени 118 души, останали без дом. В тях те получават храна и възможност да пренощуват.

В четвъртък ще има предварителна пресконференция в МВР, за да може хората да са наясно преди празниците как да пътуват и какви ще са зимните условия.