Гледай
на живо

Румъния избива хиляди глигани в битка с чумата

Над 80 км. от оградата по северната ни граница е готова

Румъния избива хиляди глигани в битка с чумата Над половината от граница между България и Румъния вече е готова, това съобщиха от  Министерств... thumbnail text
Над половината от граница между България и Румъния вече е готова, това съобщиха от  Министерството на земеделието, храните и горите. Оттам уточняват, че 81 километра от общо 133-те километровото разстояние между  Силистра и Дуранкулак вече е покрито с бодлива тел, а в оставащото разстояние са разнесени коловете за поставяне на оградата.
 
От следващата седмица започват и регулярните доставки на режещата тел „Бруно“, с която ще бъде подсилена мрежата. От земеделското ведомство съобщават още, че  на  местата, където все още няма изградена преграда, продължават денонощните дежурства на патрули.
 
Целта на преградната стена е  да се спре навлизането и у нас на разрастващата се все повече в Румъния африканската чума по свинете. По последни данни в северната ни съседка вече има констатирани  над 500 огнища на заразата, главно край делтата на река Дунав.
 
За да се справи с проблема румънското правителство прибягва до радикални действия. Едно предложенията е да бъдат избити десетки хиляди глигани и други диви животни, като   по изчисления на министъра на водите и горите в страната Йоан Денеш, за да се ограничи заразата  само през следващите три месеца трябва да бъдат убити 30 000 глигана. Местните медии окачествиха плана като „безпрецедентна мярка“.