София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над 80% одобряват Закон за личния фалит

Това показват данните от проведено проучване

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Повече от 80% от  запитани общо 1067 пълнолетните български граждани одобряват приемането на Закон за частния фалит, това показва проведено проучване по темата. Числата показват и че близо 50 на 100 от запитаните са на мнение, че  всеки трябва да има право да се възползва от тази възможност. Според Омбудсмана Мая Манолова, цифрите недвусмислено показват, че българските граждани имат нуждата от въвеждането на точно такава нормативна уредба, каквато има във всички останали европейски страни. Манолова беше категорична и че такъв закон би бил в полза не само за длъжниците, но и за всички останали по веригата.
 
 
Въпреки, че от проблемът свръхзадлъжнялост, според  изнесените данни са засегнати значителна част от хората, като  над 25% от анкетираните съобщават, имат близки, загубили имущество заради невъзможност да погасяват задълженията си,а близо 5% споделят ,че  са имали кредит, по който не са могли да изплащат вноските си повече от 6 месеца, трудно се намират хора, които да застанат с лицата си пред камера и да разкажат за сполетелите ги трудности, което е видимо от данните, според които за почти 39% обявяването на личен фалит е равно на провал.
 
 
Какво обаче би могъл да включва подобен Закон за личния фалит? Според участниците в проучването за засегнатите лица трябва да бъде създаден оздравителен план, като токова мнение споделят близо 45% хората, следват идеи като  опростяване на лихви, запазване на единственото жилище, както и приходи от пенсии, помощи, издръжки и стипендии до 320 лева. Естествено длъжниците могат да бъдат както добросъветни, ката и недобросъвестни и рискът последните да се възползват от такава възможност според запитаните не е малка. Какво мислят обаче кредиторите. Телевизия „Евроком“ потърси за коментар Камарата на частните съдебни изпълнители, както и Асоциацията на банките в България. От Камарата в телефонен разговор ни информираха, че не припознават темата като тяхна и няма какво да кажат по нея. 
 
„Най-общо, като позиция по темата, можем да кажем, че очакваме подобен закон да урежда по справедлив и балансиран начин отношенията между кредитори и длъжници, поради което е важно при изготвянето му да участват равнопоставено и двете страни. При разработването на закона следва да се отчете и капацитетът на съдебната система, съответно възможността за изпълнение на функциите й по закона, без това да доведе до отказ от правосъдие или блокиране на дейността й. Законът не следва да провокира злоумишлено прилагане и да създава усещане в обществото за несправедливост и нарушени права.“-написаха до екипа ни от Асоциацията на банките в България, като допълниха, че повече коментари могат да направят по темата, когато бъде изготвен проектозаконът, с чиито текстове да се запознаят.