София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Над половин милион британци на обучение по борба с тероризъм

Курсът цели да помогне да бъдат забелязани и докладвани потенциалните екстремисти

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над половин милион британски държавни служители проведоха обучение по борба с тероризма, като този курс цели да помогне да бъдат забелязани и докладвани потенциалните екстремисти на работното място, пише списание Independent.
Според данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания 550,000 работници в публичния сектор са подготвени в съответствие с тази програма, най-малко 150 000 от общия брой на обучените служители са работещи в Националната здравна служба.
Всички участници в програмата са преминали през различни онлайн и аудиторни обучения, съобразени с правителствената стратегия за предотвратяване на радикализацията и потенциалния тероризъм.
Списанието отбелязва, че някои представители в британската мюсюлманска общност и извън нея, са на мнение, че тази стратегия ще доведе до „разделение“, създавайки "климат на подозрение," и е опит да се изгради широка мрежа от шпиони.