София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Надежда Савченко избягала от Украйна?

Не се е явила за разпит в Службата за безопасност

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Надежда Савченко, жената, която бе провъзгласена за национален герой на Украйна заради престоя си в руски затвор, е напуснала страната и се намира в неизвестност. Тя е депутатка от Върховната рада и е трябвало да пътува за заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя обаче не се явила на летището, а вицепрезидентът на организацията Владимир Ариев потвърди, че Савченко не е пътувала с останалите делегати.

В понеделник Савченко е получила призовка от Службата за безопасност на Украйна да се яви за разпит по дело, водено срещу бивши военни, готвещи серия от атентати.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко призова Савченко да се яви на разпита. „Ако тя е толкова честна и мъжествена, както сама говори за себе си в безкрайните си интервюта, нека да се яви в СБУ на разпит“, заяви Луценко.

В Украйна дори допускат, че Савченко е избягала в Русия. Според депутата Андрей Тетерук, Савченко се намира в страната – агресор. „Като гражданин, а не като депутат, аз твърдя, че тя се намира на територията на държавата, която извърши агресията срещу Украйна“, заяви Тетерук.

През март 2016-а година Савченко бе осъдена в Русия на 22 години затвор за съпричастност към убийството в Луганск на двама руски журналисти. Два месеца по-късно обаче тя бе помилвана и се върна в родината си.