София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Надежда в издирването на Боян Петров

Забелязан е обект до лагер 2

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник са излетели тази сутрин в 5:30 часа, местно време, за да търсят алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите. Българинът бе видян за последно на 29 април в опит да покори връх Шиша Пангма.

Хеликоптерите са направили два обхода като са достигнали до лагер 2, а след това и до лагер 3. Екипите са забелязали подозрителен обект до лагер 2, но не са успели да проведат операция с въжета заради лошото време, съобщи за Дарик Йодеш Санкота от “Симрик Еър”.

Днес  шерпите, които провеждат наземна операция, се очаква да достигнат до лагер 2 скоро и до палатката на Боян Петров. След това ще изпратят допълнителна информация.

Спасителният екип, който издирва Боян по въздух, се връща в Катманду, за да заседава и да вземе решение как да продължи акцията. Разрешителното за полета на непалските хеликоптери е до утре – 13 май, а от българското посолство са поискали удължаване на срока.

Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи.