София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Надзирателите искат Европа да бъде и за тях

Националният им протест е на 10-и март

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Под надслов „Европа и за нас“ синдикатите на работещите в затворите организират национален протест, който ще се проведе на 10-и март. Той ще протече като митинг – шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. 
 
От синдиката уверяват, че ще се включи целият наличен състав на затворите в страната. До обявената дата, на която ще се проведе мащабната инициатива, продължават отделните протести на работещите в затворите в Пазарджик,  Бобов дол, Ловеч, Стара Загора и Варна.
 
Служителите настояват за по-високи заплати, за изравняване на статута  им с тези на работещите в МВР, както и за увеличаване на броя на надзирателите. Въпросът беше обсъден на поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието но проблемът остава нерешен. 
 
Това предизвика протестиращите да поискат и оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.Едновременно с протестите, от Синдиката подготвят и писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще изложат исканията  си и ще изразят недоволството си от действията на правосъдното и финансовото министерство.