София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Награждават млади българи за европейски фермер на годината

Състезанието се провежда за четвърти път

7 годиниАгро 3 Боряна Райчева

За четвърта поредна година в Европейския парламент се организира конкурс “Европейска награда за млади фермери”.

Организатори на конкурса за България са евродепутатът Владимир Уручев и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието и храните и Националната служба за съвети в земеделието.
 
Седем от проектите, които участват в националната надпревара, са в областта на растениевъдството, проектите в отрасъл животновъдство са четири, а един от младите български фермери се занимава с биологично пчеларство.
Ето и участниците от България, които ще излъчат победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери 2017 г.

Церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери 2017 г. ще се проведе на 7 юли, петък г. от 15:00 часа, в Университетска ботаническа градина – София.

РАСТЕНИЕВЪДСТВО

Александър Христов 29 г. гр. Кресна, област Благоевград Биологично растениевъдство- трайни насаждения- бадеми и зеленчуци- градински зеленчуци

Георги Алексиев 36 г с. Елхово, област Стара Загора Растениевъдство

Камен Филипов 39 г. гр. Стара Загора,област Стара Загора Растениевъдство - трайни насаждения

Николай Петров 33 г. с. Беловица, област Пловдив Растениевъдство

Петко Петков 27 г. с. Равда, област Бургас Производство на зеленчуци и орехова градина

Тотка Банева 37 г. гр. Казанлък, област Стара Загора Отглеждане на етерични култури

Теодора Петрова 27 г. с. Сърнево, област Стара Загора Овощарство /овощна градина/

ЖИВОТНОВЪДСТВО

Петър Наков 36 г. с. Бачево, община Разлог Отглеждане на коне и калифорнийски червеи

Петър Петров 25 г. с. Съботковци, област Габрово Млечно говедовъдство

Рангел Матански 35 г. с. Момино село, област Пловдив Семейна кравеферма с млечно направление, Организация на производителите

Теодора Вълова 33 г. с. Писерово, област Плевен Овцевъдна ферма

БИОЛОГИЧНО ПЧЕЛАРСТВО

Денис Дурал 33 г. с. Брадвари, област Силистра Пчеларство и отглеждане на шафран

Председател на журито е проф. д-р Христина Янчева, Ректор на АУ-Пловдив, а останалите членове са Анна Петрова, дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, храните и горите, доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика, Таня Дъбнишка, Изпълнителен директор на АЗПБ, Мъгърдич Хулиян, Председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Петко Симеонов, Председател на Сдружението за биологично пчеларство и Носител на Европейската награда за млад фермер 2016, Паулина Йоргова, Главен редактор, Агрозона.


От дванайсетте проекта ще бъде определен един, който да представлява страната ни на финала за Европейската награда, който ще се проведе в Брюксел. Другите класирани участници от България ще бъдат поканени като делегати на Конгреса на младите фермери. Победителите на европейско ниво ще станат ясни на 18-19 октомври 2017 г. в в Брюксел, по време на Европейския конгрес на младите фермери.