София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-често ползваните услуги ще бъдат дадени безплатно от Министерството на икономиката

19 от тях са безплатни от днес

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Във връзка с намаляването на административната тежест на база на изготвения анализ от Министерството на икономиката и в изпълнение на заповед на министър Емил Караниколов, Патентно ведомство намали административната тежест за потребителите, които ползват административните услуги.

С новия Ценоразпис 19 от най-често ползваните услуги вече ще се предоставят на заявителите абсолютно безплатно. Това са 30% от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по ценоразписа. Във всички останали 44 административни услуги е възприет подхода за редуциране на цените, като същите са значително намалени.

Въведен е нов критерий, според който всички цени за административни услуги, събирани съгласно Ценоразписа ще бъдат намалени с още 10% при подаване на заявлението онлайн. Сроковете за предоставяне на някои от услугите, също са намалени.Запазен е и подходът цената за проучвания за изобретения да се намалява с 50% ако заявителите са микро и малки предприятия по Закона за малките и средни предприятия, държавни или общински училища, държавни висши училища, академични научно-изследователски организации на бюджетна издръжка или изобретатели, вписани в държавния регистър на патентите или на полезните модели.