София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Най-малко 74 жертви на пожарите до Атина

Гърция е в тридневен траур

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Най-лошите горски пожари, които удариха Гърция от десетилетия, взеха най-малко 74 жертви, след като пламъците се преминаха през популярна туристическа дестинация близо до Атина.

Най-малко 187 души, включително 23 деца, са били ранени. 10 от пострадалите са в критично състояние. Броят на изчезналите лица все още е неясен.

Българска гражданка е сред пострадалите. Тя е с изгаряния, настанена е в болница, без опасност за живота. Дипломатическата ни мисия е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви вчера тридневен национален траур в цялата страна.

"Страната преминава през неизразима трагедия", каза той по телевизията. "Днес Гърция страда и ние обявяваме три дни национален траур в памет на загиналите."

Бързо движещите се огньове, разпалвани от бурни ветрове, хванаха в капана си семействата, които се опитаха да избягат от крайбрежното село Рафина.

Очаква се броят на загиналите да расте, след като спасителните екипи проверят овъглените домове и превозни средства.

Спасителите провериха плажовете и крайбрежните води за оцелели, които са се опитали да избягат от пожарите, въпреки неблагоприятните условия в морето.

Пожарите - един на запад от Атина близо до град Кинета и друг на североизток близо до пристанище Рафина - се разпространяваха със скорост, която изненада мнозина, хващайки стотици на плажовете и пресичайки евакуационните пътища.

Те избухнаха в понеделник следобед по време на горещо, сухо и ветровито време.

Гърция призова за международна помощ чрез Европейския съюз в условията на нарастващо бедствие, тъй като властите разгърнаха цялата флота на страната плюс самолети и хеликоптери, за да даде възможност на туристите да избягат.

Гръцкият Червен кръст заяви във вторник, че е открил телата на 26 души в двойки вили в село Мати в Рафина.

"Мати дори не съществува като селище", каза една жена пред Skai TV в Гърция. - Видях трупове, изгорени коли. Чувствам се щастлива, че съм жива".

Мати е популярно място за отдих с местни туристи, особено пенсионери и деца в почивните лагери.

Стотици хора отидоха до морето, за да бъдат евакуирани от военни кораби, яхти и риболовни кораби, когато огънят се затвори пътищата.

Атина отправи спешен призив за помощ за справяне с няколко пожара, които все още са извън контрол, унищожават собствеността и разрушават големи транспортни връзки.

Испания изпрати два противопожарни самолета, а Кипър изпрати 60 пожарникари. Израел, Турция, Македония, България, Хърватия, Италия и Германия също предложиха помощ.

Ципрас и други гръцки служители изразиха опасения, че става въпрос за умишлен палеж, защото пожарите избухнаха по едно и също време. Поради тази причина ще бъде използван  безпилотен самолет от САЩ, за да се следи за подозрителни действия.

Горските пожари не са необичайни в Гърция и сравнително сухата зима спомогна за създаването на настоящите условия. Все още не е ясно какво предизвика пожарите.

Днес огънят все още не е погасен и повече от 230 пожарникари все още се опитват да го овладеят, подпомогнати от доброволци и военновъздушни самолети. Още пет пожара продължават да горят, а в пламъците в близост до Кинета на моменти се засилват. Властите наредиха евакуацията на някои райони като превантивна мярка.

Смята се, че стотици домове и автомобили са били изгорени. Бяха открити много превозни средства, чиито ключове все още са в запалването и вратите са отворени, което е знак за неотложността, с която обитателите им се стремят да избягат от пламъците. Тесните пътища бързо се запушиха, принуждавайки мнозина да се опитат да избягат пеша.

Бреговата охрана и частните лодки извозиха повече от 700 оцелели от плажовете и морето, но също така събраха шест тела.

Евангелос Бурнос, кмет на Рафина, каза, че неговият дом е изгорен и семейството му е избягало, като е отишло в морето.