София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Най-малко 9000 цивилни са убити при освобождаването на Мосул

Коалиционните сили признават отговорността само за 326

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Между 9000 и 11 000 цивилни са били убити при освобождаването на иракския град Мосул от групировката "Ислямска държава". Това е близо 10 пъти повече от официално изнесените данни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни жители. Тази бройка не е официално призната от водената от САЩ коалиция, иракското правителство или ИД. Бройката е събрана от свидетелства на гробари, служителите на градската морга и доброволци, които изваждат трупове от развалините на града.

Коалиционните сили заявяват, че нямат ресурси да направят проверки в Мосул, и признават отговорността си само за 326 убити цивилни. АП, обаче, се е сдобила от местната морга със списък от 9606 имена на хора, които са убити при освобождаването на града. Смята се също така, че под развалините все още са заровени стотици тела. Според анализ на АП от близо 10 000 смъртни случая сред цивилното население на Мосул, около една трета са убити при бомбардировки на оглавяваната от САЩ коалиция или иракските правителствени сили, още една трета са убити от ИД, а за останалите не може да се определи със сигурност, тъй като са се намирали в квартали, пострадали от въздушни удари, бомби на ИД и минометен обстрел от всички страни.