София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Най-невероятните вулкани на планетата Земя (СНИМКИ)

За надмощието на природата над човека

8 годиниЛюбопитно 17 Боряна Райчева

В очите на древните хора вулканът изглежда като природно божество, идващо, за да накаже човечеството за греховете им. Огромната планина, бълваща огнена вълна от лава, унищожавайки всичко по пътя си и непознаваща състрадание. Кратерът на вулкана – пропаст към ада. Около образа на вулкана са създадени много легенди, а дори и сега, мисълта за изливащата се огнена течност ни кара да потреперваме. Ето и някои от най-внушителните вулкани по света.

Най-известният вулкан

Везувий

Не е изненадващо, че най-популярен сред туристите и най-известен в света е вулканът Везувий. На 24 август 79-та година изпепелява три града в Римската империя: Помпей, Оплонтис и Херкулан. Разрушителната мощ на Везувий е отразена в произведенията на творци като Карл Брюлов в "Последните дни на Помпей" и английския художник Джоузеф Райтм свидетел на изригването на вулкана и посветил на това явление няколко десетки картини. Досега този вулкан се смята за активен и се намира в Италия, на 15 км от Неапол, напомняйки на хората за надмощието на природата над човека.

Най-живописният вулкан

Фуджияма

Японският вулкан Фуджи е впечатляващ със своята красота и хармония и височината си от 3776 м (най-високата точка в Япония). Планината е с почти перфектна конусовидна форма и се смята за свещено място от местното население. От древни времена японският Фуджи е изобразяван от художници, но в ерата на цифровите технологии интернет мрежара е пълна с фотографии на вулкана по време на залез. На върха на планината се издига Великият храм Хонгу Шенген. През 1974 г.

Най-мистериозният вулкан

Бромо

Вулканът Бромо в Индонезия е обвит в мистерия и легенди.Най-популярна е историята за младата принцеса Рару Антенг се омъжила за мъж на име Джака Сегер. Влюбените избягали от царството и се заселили в подножието на вулкана Бромо. В продължение на години нямали деца и в отчаянието си се изкачили до върха на вулкана, където ден и нощ се молили на боговете за помощ. Божествата проявили милост и ги дарили с деца с условието, че ще пренесат най-малкото в жертва, хвърляйки го в „устата“ на вулкана. Двойката не изпълнила обета и е платила цената.Оттогава всяка година хората хвърляли дете в "устата" на вулкана. Традициите и обичаите са се променили, но в наши дни, представители на будистката етническа група Тенгер извършват обета, хвърляйки ориз, плодове и животни.

Най-северният вулкан

Береенберг

Най-северният активен вулкан на нашата планета се намира в Норвегия и се нарича Береенберг, което преведено на български означава "меча планина“. Горната част на вулкана е покрита с лед и сняг. Дълго време Мечата планина е считана за спящ вулкан, но на 20 септември 1970 г. изведнъж "се събужда." Вулканът изхвърля магма във въздуха и поставя живота на 39-те жители на острова под заплаха.

Най-високият вулкан

Охос

Най-високият вулкан в света - Охос дел Саладо - се намира на границата на Аржентина и Чили, с височината на 6893 м. В цялата история на вулкана не е регистрирано нито едно изригване, но са фиксирани емисиите на серни и водни пари в атмосферата. Покоряването на вулкана се е случило през 1937 г. от полски катерачи, но пътят към върха на вулкана е труден и опасен. На 21 април 2007 година чилийски спортист Гонсало Браво изкачи склона на Охос дел Саладо на височина от 6688 метра, като по този начин постави световен рекорд за изкачване на автомобил.

Най-старият вулкан

Жаманшин

Първото място за най-стар вулкан заслужено получава бразилският вулкан Жаманшин. След много изчисления учени-изследователи са били в състояние да разберат приблизителната възраст на вулкана - 2 милиарда години. Въпреки своето дълголетие вулканът се издига на 250 метра над нивото на земята. За няколко милиона години той е престанал да функционира, но в "златни си години" Жаманшин е бил в състояние да покрие с пепел и лава район в радиус от 22 км.

Най-необичайният вулкан

Даллол

Неподражаемите магически и невероятни гледки на вулкана Даллол се намират в Етиопия. Учените смятат, че пейзажите около кратера са подобни на луната на Юпитер – Йо. И наистина, такова изобилиене може да бъде срещнато никъде по света. През 1926 г. е имало силна експлозия, в следствие на която езерото, което обгражда района на вулкана се е оцветило в жълти и лилави цветя. Освен това Даллол е и най-ниският вулкан. Неговата надморска височина е 45 метра.