София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Накъде завива Саудитска Арабия

Арестите на принцове повишиха цената на петрола и предизвикаха паника в геополитиката

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

След арестите на принцове в Саудитска Арабия цената на петрола достигна двегодишен максимум, съобщава руското издание ura.ru, позовавайки се на РБК. На 6 ноември барел „Брент“ се продаваше за 62,87 долара, с 1,3 % повече от предишната сесия.

Сред арестуваните е бившият финансов министър, а сега член на управата на пертолната компания Saudi Aramco Ибрахим ал-Асаф.

Според руската агенция НСН арестите укрепват положението на престолонаследника Мохамед бен Салман, който е твърд привърженик на съкращаването на дневните добиви, договорено от страните в ОПЕК с участието на Русия.

ura.ru припомня, че Комитетът за борба с корупцията е наредил ареста на четирима министри от правителството на Саудитска Арабия и на 11 принца от от управляващата династия, като сред арестуваните е и милиарделът Ал Уалид ибн Талал, най-големият акционер в Citigroup.

Изданието пише още, че принцът се смята за потенциален гарант за стабилността на руската банка „Югра“, чийто лиценз беше отнет през лятото.

tsargrad.tv съобщава, че на границата на Саудитска Арабия с Йемен се е разбил хеликоптер, с който е пътувал принц Мансур бен Макрин, а по-рано саудитските въоръжени сили са прихванали балистична ракета североизточно от столицата Рияд.

Египетският експерт Хюсеин Хариди, бивш помощник на министъра на външните работи на Египет, коментира, че Саудитска Арабия е изправена пред мащабни промени, а арестите са свързани с укрепването на властта на Мохамед бен Салман и осигуряването на безпроблемното наследяване на 86-годишния крал Салман.

Хариди подчертава, че заедно с арестите на принцове и министри е уволнен и влиятелният шеф на Националната гвардия Мотааб бен Абдала, считан за потенциален престолонаследник, и е пенсиониран командващият военноморските сили Абдала Ас-Султан.

Според египетския експерт на власт в Саудитска Арабия идва ново поколение, а кралството е изправено пред мащабна модернизация.

Руският експерт по арабските въпроси Алексей Малашенко коментира, че новите млади лидери на Саудитска Арабия ще направят опит да скъсат с уахибизма и радикалния ислям и ще се опитат да модернизират страната, опирайки се на връзките със Запада, но разчитайки и на Русия като контрапункт на западното влияние.

Ислямският свят е изправен пред огромни промени и никой не знае какво ще стане, когато в саудитските самолети почнат да предлагат на саудитците уиски, образно коментира ситуацията Малашенко.