София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Намаляват звука от джамиите в Йерусалим

Шумните религиозни послания ще бъдат спирани от полиция

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Новият кмет на Йерусалим Моше Лион смята да намали звука от високоговорителите на джамиите, призоваващи вярващите за молитва. За целта полицията ще получи правомощия да се намесва, ако религиозните послания са твърде шумни.

Според израелската телевизия Hadashot, местните религиозни лидери в арабския Източен Йерусалим са уведомени за намеренията на градоначалника и дори съдействат за осъществяването им.

Програмата за намаляване на шума предвижда високоговорителите на джамиите да бъдат заменени с нови устройства, чиято сила на звука е ограничена. Те също така ще имат функцията „дистанционен контрол“ и полицията ще може да ги намалява, ако прецени, че са надвишени нормите за пределно допустимо ниво на шум.

Бюджетът за закупуване на нови говорители е между 13 000 и 19 000 долара.

Това не е първият опит на Израел да заглуши призивите за мюсюлманската молитва, които са пет пъти дневно. През 2017 година Кнесетът прие закон на първо четене, който предвиждаше да бъдат ограничат часовете, в които се отправят призивите за молитва, както и да бъдат забранени усилвателите в джамиите.

Законът обаче не влезе в сила, след като хиляди хора излязоха да протестират срещу него.

Според данни на ООН, в Ерусалим има общо 73 джамии.