София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Намериха главата и крайниците на убитата шведска журналистка

Арестуван за убийството е датският учен Петер Мадсен

6 годиниКрими 10 Боряна Райчева

Полицията в Копенхаген, разследваща смъртта на шведската журналистка Ким Вал, откри главата и крайниците й.

„Намерихме пакет с дрехите на Ким Вал. В него бяха краката й, а в последствие намерихме и главата й“, заяви шефът на следствието Йенс Мьолер. Той разказа, че в един от намерените пакети е имало нож.

Полицията продължава разследването, но все още се затрудява да посочи причината за смъртта на журналистката.

В убийството й е заподозрян известният в Дания изобретател и собственик на подводницата „Nautilus“ Петер Мадсен.

Ким Вал планирала да напише статия за Мадсен. Тя изчезна след плаване на подводницата му вечерта на 10-и август. Властите започнаха издирването й ден, след като не се прибрала в дома си. За изчезването съобщил приятелят на Вал.

Няколко часа след началото на издирването, спасителите намерили подводницата и установили контакт с Мадсен. По-късно станало ясно, че подводницата е стояла близо до Копенхаген, на дълбочина седем метра, а нейният собственик бил спасен от екипаж на съседна яхта.

Първоначално изобретателят разказал, че е оставил журналистката на брега, вечерта на 10-и август. След това изведнъж променил показанията си и казал, че Вал е загинала след нещастен инцидент на борда на подводницата, след като върху главата й паднал 70-килограмов метален люк. Мадсен разказал, че е погребал трупа на журналистката в морето.

След няколкодневно издирване, тялото на Ким Вал беше намерено без крайници. То било без дрехи и обезглавено. По време на огледа на трупа, властите намерили следи от метален предмет, който се е предполага че е използван, за да не позволи на тялото да изплува на повърхността.

Петер Мадсен е в арест до края на октомври. Той е заподозрян в предумишлено или непредумишлено убийство на журналистката, както в извращение с тялото й.

Мадсен твърди, че станалото е нещастен случай, който силно го шокирал. Заподозреният призна, че е нарушил закона, погребвайки тялото в морето. Той все още не е пояснил, защо трупът на журналистката е бил разчленен.