София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Намериха масов гроб на мирни жители в Ирак

Извадени са останките на общо 15 души

7 годиниОбщество 22 Боряна Райчева

Иракски активисти намериха масов гроб на мирни жители, направен от терористи на ИДИЛ в южната част на Мосул близо до населеното място Руджу, съобщи за РИА Новости един от местните жители Муханад Махмуд.

Активистите от близки села, успели да слязат в изкопа, където терористите изхвърляли тела убити от тях местни жители.

Извадени са останките на общо 15 души. Върху шията на всеки загинал имало нашийник, поставен от бойците. Огледът на останките показва, че хората са били разстреляни.

Снимка на масовия гроб е публикувано от фотограф на агенция „Sputnik“.

„Преди освобождаването на южната част от Мосул от ИДИЛ, един човек бил в този район и видял тела на убити и кръв. Оставането там и разглеждането на местността е опасно, но той е имал възможността да заснеме това място, което много му е помогнало да ги намери“, заяви Махмуд, който е участвал в операцията по изваждането на останките на загиналите.

Операциите на иракските военни и коалициите, оглавявани от САЩ по освобождаването на Мосул започнаха в началото на октомври 2016 година. В резултат на това беше освободена втората част на града. В средата на февруари, премиерът на Ирак Хайдер ал-Абади обяви началото на операцията по освобождаването на западните части.

На 24 февруари правителствените сили на Ирак отвоюваха военна база и село на югозапад от Мосул и влязоха в жилищен квартал на западния град, и напълно поеха контрола над летището.