София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нанков обеща справедливост за инцидента край Своге

Държавата ще съди фирмата-изпълнител

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Лоша пътна настилка е една от водещите версии за трагичния инцидент край Своге. Оказва се, че Агенция „Пътна инфраструктура”  пет пъти е карала фирмата-изпълнител да отстрани дефектите от опасния път.

„Цялото общество очаква справеливост и аз гарантирам, че такава ще бъде осигурена“, това каза пред Нова телевизия регионалният министър Николай Нанков и подчерта, че МРРБ ще осигури съдействие на всички органи за установяване причините за инцидента.

По повод нередностите на пътя, Нанков коментира, че според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. „Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред”, заяви регионалният министър.

От фирмата „Трейс Груп Холд” АД пък твърдят, че те нямат вина за проблемите в пътната отсечка, защото пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г., а гаранция се дава от 2016. Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе”, пишат от фирмата до медиите и посочват, че АПИ е избрала фирма, която да поддържа пътя в този период, а ангажиментът на компанията е свързан само с дефекти, които сa се появили в гаранционния срок.

Николай Нанков коментира, че в тази ситуация в правомощията на АПИ е било единствено да постави необходимата сигнализация за потенциална опасност на пътя, каквато табела – за ограничение на скоростта до 40 км/час, е била поставена. „Не може обаче да се спре път, който е абсолютно безалтернативен. Затова колегите от АПИ и колегите от Пътна полиция са предприели действия за ограничаване на скоростта. Има 22 проблемни точки по този път край Своге “, коментира той.

„Всички длъжностни лица със своите действия или бездействия в този случай ще понесат отговорност“, увери регионалният министър. Той подчерта, че други такива пътища в държавата няма, а когато има предписание са ремонт и подръжка на даден пътен участък, то фирмата-изпълнител незабавно предрима конкретните стъпки по рехабилитация на пътя. По думите му, друга такава фирма, която да е отказала осъществяване на ремонтни дейности на указан от АПИ пътен участък, няма. Предстои държавата да стартира дела, за да си търси правата от фирмата.

 „Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Николай Нанков.