София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нанков: Строителството на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле ще започне до 2019 година

Разглеждат се пет варианта за трасе

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министър Николай Нанков заяви, че трябва да започне строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле до 2019 година. Ако това не стане, има риск да загубим безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета. Той коментира, че държавата разглежда всичките пет варианта за трасе през Кресненското дефиле, като целта е да се избере този, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване.

Министър Нанков уточнява, че от икономическа и екологична гледна точка най-добре е да се направи съществуващото трасе в посока Гърция с уширение, рехабилитация и изправяне на завои и екологични мерки, които гарантират безопасността на животинските видове.

В проекта е включено и изграждането на обходен път на Кресна, с което ще се обезопаси трафикът в града. В посока София движението ще бъде се изнесено от дефилето в източна посока. Той допълва, че Кресненското дефиле е най-сеизмично тежкият и сложен район в България и затова не е безопасно да се строи тунел.

Регионалният министър добавя още, че в края на годината ще има и готови планове за разширяването на магистрала "Тракия" от София до Пловдив.