София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нанков: ТОЛ системата ще струва до 200 милиона лева

Утре се отварят офертите

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за ТОЛ системата, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за БНТ. Нанков подчерта, че въвеждането на ТОЛ системата ще струва до 200 милиона лева. Той коментира, че ако се довърши успешно обществената поръчка, цената ще падне със сигурност, тъй като тя е заложена до 200 милиона лева. „Такива са разчетите и, ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания по метода на in-house възлагане на реципрочна стойност. Тоест стойността няма да нарасне“, обясни регионалният министър.

По думите му към днешна дата шансовете да се продължи и завърши обществената поръчка са не малки. Той съобщи, че всички законосъобразни процедури по обжалване са на своя финал. „Законът дава възможност да обжалване на стартирането на процедурата, но на днешния етап те са изчерпани като алтернатива. Насрочили сме отваряне на офертите със създадена комисия утре в сряда, от 17.00 часа, в АПИ, като възложител на обществената поръчка. Одобрили сме всички кандидати, подали оферти“, съобщи министър Нанков.

Той съобщи, че са генерирани 6 оферти, а процедурата е била обжалвана. „Причината е краткият срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите“, допълни той. „За нас е изключително важно максимално бързо да въведем системата“, заяви министър Нанков, като подчерта, че тя ще генерира ресурс, който ще се използва само за подобряване на инфраструктурата и подобряване на безопасността. „Логиката в случая е, че тази проектна компания ще оперира системата, ще я стопанисва и ще поддържа“, каза още министър Нанков.