София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нанков: Завършваме АМ "Хемус" до 2024 година

Дупки по новите магистрали нямало

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Тази година ще бъдат изградени 9 км. от АМ „Хемус“.

„Магистрала „Хемус“ ще бъде готова 2020 година до участъка Плевен, Ловеч, а по цялото й протежение ще бъде готова 2024 година. Това са едни нормални срокове“, заяви за предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“ регионалният министър Николай Нанков.

На въпрос на Сашо Диков, защо не може да бъде готова до 2 години, той обясни, че трябва да сме реалисти, тъй като има множество процедури и срокове, които трябва да бъдат спазени.

„Като се построи качествено, тогава ще ме коментирате, аз съм гарант“, подчерта Нанков.

Той обясни, че проектът за 52 км. от АМ „Хемус“ в участака между Ябланица и Ловеч, Плевен, ще се забави с 8 месеца, защото в момента се препроектира, за да бъдат спестени 350 млн. на българския данъкоплатец.

По повод въпроса защо се дадоха 2 млрд. за саниране, вместо да се датат за пътища, Нанков коментира, че това е приоритизация къде ще бъдат изразходвани средствата. „Гоним си основните политики – и за учителски заплати, образование, инфраструктура в образование, и пътища, разбира се“, коментира регионалният министър.

Той бе категоричен, че дупки по новите магистрали няма, а проблемите са по магистралите, строени преди 20-30 години. „Всичко, което има по новите магистрали, е в рамките на гаранционните 5-годишни срокове“, обясни Николай Нанков.