София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАП проверява наемателите на луксозни немски автомобили

Това са возила с така наречената „SHA-регистрация“

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Ревизорите на НАП София проверяват дейността на германски дружества, които отдават под наем автомобили от висок ценови клас на български граждани и представители на фирми.

Проверяват се също и българските наематели, както и хората, упълномощени да управляват луксозните коли. Става въпрос за автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили с „SHA-регистрация“.

Данъчните изследват къде е реалното място на стопанска дейност на немските дружества и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Освен това се проверява дали отдаването под наем и упълномощаването на водачи на лимузините не е всъщност прикрито прехвърляне на собственост на автомобилите с цел избягване на плащането на данъци и други такси.

За да установят дали става въпрос за схеми за данъчни измами, българските данъчни ще потърсят помощта и на германските си колеги чрез общата европейска система за обмяна на информация по ДДС.

Ревизорите ще извършат насрещни проверки и в офисите на българските дружества, наематели на луксозните возила. Шофьорите на лимузините също ще бъдат подложени на щателни ревизии.