София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАП ще проверява за отчитане на обороти и издаване на касови бележки

Инспекциите ще се правят вечер и в почивните дни

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Националната агенция за приходите започва проверки за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки. Те ще се извършват след 17:30 часа в делнични дни, нощем, както и в почивни и в празнични дни.

Инсекторите, които ще извършват проверките, ще работят на смени. Причина за мярката са данни от компютърната система на дистанционната връзка на всеки касова апарат в страната със сървърите на НАП, които сочат, че надвечер и в почивните дни търговските обекти отчитат значителен спад на оборотите.

Кампанияте по Черноморието също е потвърдила, че има случаи, в които спазването на данъчните изисквания рязко намалява в часовете, различни от официалното работно време на НАП.

Към инспекторите ще се присъединят и други служители на агенцията, което ще увеличи контролния капацитет на ведомството.

Проверяващите ще следят за издаването на касови бележки и съответствието на парите в касите на търговците с отчетеното на фискалните устройства. През 2017 г. за пръв път беше въведено и запечатването на обекти за данъчни нарушения, припомнят от приходната администрация.