София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАП започва проверка на български офшорки в „Панама“

При данъчни нарушения ще се прави ревизия на компаниите

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националната агенция по приходите (НАП) ще проверява всички офшорни сметки на българи от „Документите от Панама“. НАП поиска от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) официални данни.

Изпълнителния директор на агенцията Бойко Атанасов заяви, че ще бъде предоставена цялата информация за българските компании, но тя няма да бъде използвана с други цели.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров наличието на офшорни компании не е данъчно нарупение, но при установяване на нарушения ще се прави ревизия.

Междувременно германският ежедневник Süddeutsche Zeitung съобщи, че тайни агенти от различни страни, включително и посредници на ЦРУ, са ползвали услугите на панамската компания Mossack Fonseca, която е в сърцето на скандала с „Документите от Панама“, за да прикрият дейностите си.