София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Нападателят на руската журналистка бил обсебен от нея

Образувано е дело за опит за убийство

6 годиниКрими 11 Боряна Райчева

Руската журналистка, която бе нападната с нож, е без опасност за живота. Татяна Фелгенгауер е оперирана в московския институт за бърза медицинска помощ "Склифосовски", в момента е на апаратно дишане и в изкуствена кома. Гласовите струни на журналистката не са засегнати. Междувременно федералното следствие изпрати на психиатрична експертиза задържания нападател Борис Гриц.

Гриц е роден в грузинската автономна република Абхазия, има двойно гражданство - на Израел и на Руската федерация. През 2003 г. заминал за Израел и се върнал в Русия само преди месец, като отседнал при приятел в Москва, съобщи Следственият комитет. Нападателят заявил, че дълго е поддържал телепатична връзка с журналистката. Той съобщил на властите, че е развил лична неприязън към жената, но нямал претенции към професионалната й дейност.

В онлайн дневника, който водел Гриц е написано, че той е принуден да потърси "известен в Москва екстрасенс", защото Татяна постоянно "го използвала" сексуално и правела експерименти "за спиране на дишането му". Той бил обсебен от мисли за нея.

Срещу Гриц, изпратен за съдебно-психиатрична експертиза, е образувано дело за опит за убийство.

Следствието ще поиска за нападателя мярка за неотклонение задържане под стража, информира „Интерфакс“.