Гледай
на живо

Напрежение цари по улиците на Палестина

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика истински хаос в страната

Палестинците излязоха гневни по улиците на Западния бряг и ивицата Газа, след като снощи американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за израелска столица и обяви, че мести американското посолство там. Израел изпрати стотици военнослужещи в подкрепление на силите, разположени в палестинските територии, а Съветът за сигурност на ООН и Арабската лига ще заседават през следващите дни.

Мъже, жени и деца, от палестински произход, замеряха с камъни израелските сили, които отговаряха с гумени куршуми и сълзотворен газ. Най-малко 10 души са ранени, съобщи БНТ.

Израелската армия изпрати няколко батальона на Западния бряг, а палестинците обявиха стачка - затворени са училища и магазини. Във Витлеем, където обикновено преди Коледа цари оживление и празнична атмосфера, сега улиците са пусти. Ислямистката групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, призова палестинците да се откажат от усилията за постигане на мир: „Трябва да започнем нова интифада срещу ционисткия враг. Сега може да има само половинчати решения, ограничени възможности, нека палестинския народ даде воля на гнева си и да се бори за вечните си права в Ерусалим и в цяла Палестина“, заяви лидерът на Хамас.

И докато палестинското недоволство расте реципрочно на израелското задоволство , американския държавен секретар Рекс Тилърсън успокоява, че все още има шанс за мир в Близкия Изток: „Важно е, че президентът Тръмп заяви също, че Съединените щати биха подкрепили решаване на конфликта с две държави, ако това е желанието на двете страни. Той каза също, че това по никакъв начин не финализира статута на Ерусалим“, каза Тилърсън.