София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напрежение между Турция и НАТО

Реджеп Ердоган изтегли свои войници от учение на Алианса

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Анкара изтегли свои войници от учение на Алианса в Норвегия, след като името на Реджеп Ердоган се появи на плакат с врагове на НАТО. Държавният глава на Турция обяви решението, след като основателят на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк и Ердоган са били наречени "врагове".

"Имаше инцидент в Норвегия. Те направиха нещо като "списък с врагове" и в него включиха името на Ататюрк и моето име", каза Реджеп Ердоган в обръщение към провинциални лидери от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той поясни, че лично е наредил незабавно изтегляне на турските войници, след като началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар и министърът по въпросите на ЕС Омер Челик, които са пътували за конференция на НАТО в Канада, са го информирали за инцидента. "Такъв пакт, такъв алианс не може да съществува", натърти турскията държавен глава по адрес на НАТО.

След като грешката стана публично известна както от Алианса, така и от Норвегия се извиниха на турския президент, но Ердоган каза, че проблемът не може да бъде решен с обикновено извинение и изтегли турските части от учението.

В съобщение генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поясни, че инцидентът е станал по време на наскоро проведени учения на НАТО в Съвместния център за военна подготовка в Ставангер, което се е случило в "резултат на индивидуални действия и не отразява гледището на НАТО".

Турция има втората по големина армия в НАТО и граничи със Сирия, Ирак и Иран, което я прави от основна стратегическа важност за Алианса.