София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напрежение в Берлин, все още коалицията е неясна

Социалдемократите гневни заради изтекла информация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германският вестник „Билд“ публикува информация, според която на срещата при президента Франк-Валтер Щайнмайер в четвъртък е постигнато съгласие за начало на преговори за голяма коалиция между християндемократите и Германската социалдемократическа партия.

На срещата присъстваха канцлерката и лидер на Християндемократичния съюз Ангела Меркел, Хорст Зеехофер, лидер на баварския Християнсоциален съюз и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

Изтеклата информация подразни Шулц, който заяви, че който разпространява фалшиви съобщения, руши доверието. Той добави, че ще се придържа към уговорките за поверителност, но все пак каза, че ще препоръча на партията си да започне преговори.

В същото време Краус Шюлер, лидер на християндемократите в Бундестага, потвърди, че ХДС има готовност за преговори и че е постигнато съгласие за начало на разговорите със социалдемократите.

Очаква се в събота и неделя социалдемократите да вземат решение дали ще преговарят за коалиция.

Съпротивата в партията обаче е голяма, като младежката организация започна акция „Не на голямата коалиция“, като изтъква, че такъв формат води до обезличаване на партията.

Ако Меркел не успее да формира мнозинство със социалдемократите, изходите са два – правителство на малцинството или нови избори.