София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напрежение в управляващата коалиция

Причината е ситуацията с посланика ни в Русия

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Напрежение в управляващата коалиция заради ситуацията с посланика ни в Русия. Преди два дни премиерът Бойко Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов България трябва да избере страната на евроатлантическите си партньори и да предприеме действия. Цветанов обаче не каза дали тези действия значат да гоним дипломати.

„България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества. С премиера имаме един много добър работен, конструктивен и вариант на разговори, които водим. Аз съм изразил моето мнение и съм изразил фактите защо трябва да бъдем солидарни с европейското семейство и с евроатлантическите държави“, каза Цветанов.

От своя страна председателят на „Обединените патриоти” и групата им в парламента Волен Сидеров заяви, че до момента България води балансирана политика по темата с дипломатите и „отделни депутати от ГЕРБ не трябва да саботират водената от премиера политика”. 

„Продължавам да смятам, че България трябва да има балансирана политика, т.е. да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тези приказки за солидарност, все едно става дума за някакъв природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства. Какво решение ще вземе премиерът, защото неговата позиция и политика до момента е много точна и правилна. Призовавам още веднъж колегите му, министрите, хората от парламентарната група и ръководството на ГЕРБ, да не правят грешни ходове, да не изказват мнения, които могат да повлият зле на дипломатическите отношения, с която и да е държава“, каза Сидеров.

От своя страна БСП повториха тезата си, че парламентът трябва да изслуша премиера по темата с дипломатическия скандал.