София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напусна ни Здравко Мавродиев – един от основателите на „Аполония“

Поклонението ще се състои на 20 януари

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Напусна ни Здравко Мавродиев. Той е колоритна фигура в артистичния живот на България. Той е един от основателите на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 1984 г. и техен кръстник.

Роден е в София. През 1960 г. завършва Художествената академия, специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов.

От 1961 г. е член на Съюза на българските худобници. Участва в управителния съвет и в ръководството на Творческия фонд при СБХ.

Със своя неуморен и многостранен талант, неизменно висок естетически критерий, неочаквани и запомнящи се пластични търсения той е един от двигателите в българското изкуство, свързани с разчупването на нормативната естетика на 60-те и 70-те години. Неговите интереси в сферата на текстила и гоблена могат да бъдат допълнени от не по-малко значими решения в областта на монументалните форми и живописната материя.

С цялостното си творчество Здравко Мавродиев допринесе за осъществяване на един много важен процес в българското изкуство – превръщането на декоративно–приложните изкуства в запазена за пластични експерименти област.

Поклонението ще се състои на 20 януари 2017, петък, от 12 часа в храм „Св. Преображение Господне“ в кв. Лозенец.