София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Народното събрание отхвърли законопроекта за жестомимичния език

Елена Йончева: Днес е позорен ден за българската демокрация

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Днес е позорен ден за българската демокрация, мнозинството оряза правата на хората с увреден слух. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в Народното събрание във връзка с отхвърлянето на законопроекта за жестомимичния език.

Със 102 гласа „За”, 2 – „Против” и 110 – „Въздържал се” парламентът отхвърли на първо четене Законопроекта, чиито вносители са Георги Гьоков от „БСП лява България” и група народни представители, а в мотивите на законопроекта се посочва, че в България живеят над 120 000 лица с различна степен на увреждане на слуха. По данни на Европейския съюз на глухите броят на ползващите българския жестомимичен език е 50 000. За преобладаваща част от лицата с увреден слух, глухите и сляпо-глухите жестомимичният език е основно средство за комуникация и за пълноценно осъществяване на техните човешки и граждански права.

„Управляващото мнозинство в парламента отхвърли българския закон за жестомимичен език. Това е един закон, който регулира използването и изучаването на българския жестомимичен език“, каза Йончева. Тя заяви, че този закон регулира обучението на учители и студенти за превод от и на жестомимичен език.