София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Народът живее в езика. Езикът живее в думите и буквите

Докато пазим езика, ще ни бъде

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

На пристанището в Охрид има паметник на Св. Св. Кирил и Методий. Македонците, както и българите, както и руснаците, сърбите, украинците, па даже и монголците, почитат делото на Светите братя. Дадена им е азбуката, на която пишат и се разбират като хора.

Езикът е най-важното средство да се сътвори народ. Има разноезични народи, например швейцарците, люксембургците и белгийците. Не е невъзможно един народ да говори на няколко езика. Но такива конструкции по правило не са устойчиви.

Повечето държави в Европа, а и по света, са успели в една или друга степен да наложат един език в националното си пространство. Единният език, а не толкова мощната армия и даже не икономиката, е в основата на оцеляването и въздигането на една нация.

Държавите и империите са се опитвали къде инстинктивно, къде промислено да налагат един език на териториите, които са контролирали и политически. Както се пее и в химна на Кирил и Методий – духовно завладей страните, които завладя със меч.

Например сърбите, заграбвайки огромни за числеността си територии и население под формата на Югославия, налагаха езика си върху всички тях. Поради тази причина днес македонският език, иначе ако не част от българския, то поне максимално близък, е тежко сърбизиран. Това се е случило през последното столетие.

България е успяла да създаде по естествен начин единно езиково пространство още в зората на националните държави в Европа. Станало е чрез азбуката, чрез буквите, донесени по нашите земи от учениците на Светите братя.

Дори и когато българската държавност е била потъпкана, езикът е удържал нацията цяла и е съхранил жизнените ѝ сили.

Народът е жив в езика. Езикът е жив в думите и буквите.

Затова и нищо не е загубено, ако пазим езика жив и истински.

Не мога да повярвам на патриоти, които не са в състояние да напишат и да изговорят даже и едно изречение на добър български език.

Добрите българи говорят и пишат на добър български. Вече близо 1200 години.

Вече близо 1200 години България е дом на буквите, дом на духа, превел ни през столетията.

И ако успеем да го опазим, ще пребъдем.

Честит празник.