София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нарушенията в туризма заслужават да им се обърне внимание

Проблемът на всеки човек е достатъчно сериозен

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всяко нарушение или проблем в сферата на туризма, заслужават внимание. Проблемът на отделния човек е достатъчно сериозен, за да му бъде обърнато специално внимание, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

„Когато Вашата почивка бъде провалена заради недобросъвестното поведение на туроператор, макар това нарушение да се е срещало само в няколко процента от общия брой случаи, които са постъпили при нас, е нещо много сериозно. За отделния човек това са сто процента", коментира Маргаритов.

Председателят на КЗП настоя, че на всеки проблем трябва да се реагира и един такъв би могъл да бъде дублирането на резервации. Или в случай на почивка в чужбина, която е предварително платена на туроператора. Преди заминаването се оказва, че той не е превел парите навреме и нямате запазена стая. В подобни случай връщането на пари от фирмата е невъзможна без намесата на Комисията, обясни той.

При пътуване със самолет и отказан достъп на борда, извън уреденото в съответния регламент, авиопревозвачът може да предложи финансова компенсация, ако се съгласите да останете за следващия полет за същата дестинация.