София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НАСА откри 20 нови обитаеми планети

Една от тях много прилича на Земята

6 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Учени на НАСА откриха с данни от телескопа Кеплер още 20 планети извън Слънчевата система, на които може да има живот, съобщи в. "Индипендънт". Мисията на Кеплер е първият по рода си уникален проект на НАСА за изследване на космическото пространство и търсене на планети, които са потенциално подходящи за човешкия живот.

Според откритието, в Космоса може да има живот, подобен на нашия.

Някои от новооткритите планети приличат на Земята. На много от тях годините са подобни на нашите. Това избягва проблема с "късите" години, които често са неблагоприятни на други планети. Температурите им също изглеждат подобни на нашите.

Най-обещаваща за живот от тези планети изглежда KOI-7923.0. Годината там продължава 395 дни. На тази планета, обаче, е много по-студено, защото е по-далече от звездата си, а и тя не е толкова гореща. Разликата обаче не е огромна и означава, че по-топлите части на планетата приличат на студените на Земята. Макар че повърхността й е покрита със слой лед, експертите смятат, че под него има вода в течно състояние, което означава, че може да бъде обитавана.

Учените от екипа на "Кеплер", ръководени от Джеф Кафлин, са убедени 70 до 80 процента, че планетите са скалисти. Това може да бъде потвърдено само с допълнителни наблюдения. Телескопът "Кеплер" обаче се повреди и вече не се вижда толкова ясно с него.